Vandaag is de kamerazalea een plant met mooie, gevulde bloemen die wel 6 weken bloeien en bestaan er zo’n 150 variëteiten.
De azalea: soorten in overvloed dankzij veredelingswerk
Door decennialange veredeling slaagden de telers erin tal van verbeteringen aan te brengen. Zo hebben azalea’s vandaag mooie, gevulde bloemen die wel 6 weken lang bloeien. Er bestaan intussen zo’n 150 variëteiten. We maken een onderscheid tussen commerciële variëteiten (Helmutt Vogel, Sachenstern, Kint, Thesla, …) die je in de meeste verkooppunten vindt en de collector’s items die zeldzaam zijn.
Kamerazalea vs. tuinazalea
Er is een groot verschil tussen de kamerazalea (Azalea indica) en de tuinazalea (Azalea japonica). De tuinazalea is struikvormig en zetten we in de tuin. Een kamerazalea kan je in de zomer ook in een bloembak zetten. Maar opgelet, ze verdraagt geen vorst.
Kamerazalea
Halfweg de 19de eeuw was het aanbod van bloeiende azalea’s beperkt tot de maand april. Dankzij het vele veredelingswerk en een betere kennis van de teelt is dit niet langer het geval. Een kamerazalea (Azalea indica of Rhododendron simsii) wordt nu bijna jaarrond, van augustus tot mei, aangeboden. Door de grote verscheidenheid aan vormen biedt de plant nu ook veel variatie in huis. Zo past een Gentse azalea nu in elk interieur.
Tuinazalea
Met hun plotse uitbundige bloei en hun opvallend felle kleuren eisen de tuinazalea’s de aandacht op. De soort die het meest voorkomt in de handel is de bladverliezende azalea mollis (Rhododendron mollis). Deze bloeit prachtig op zijn kale takken en ontwikkelt pas na de bloei zijn blaadjes. Daarnaast is er ook nog de (grotendeels) bladhoudende Japanse azalea (Rhododendron obtusum).
Deze planten worden steeds potgekweekt te koop aangeboden en kunnen gedurende de hele winterperiode en tot in het late voorjaar aangeplant worden in de tuin. Hou er bij de aanplant rekening mee dat azalea’s behoefte hebben aan een zure bodem (pH waarde tussen 4 en 6). Bij de aanplant is het dus nodig om de grond te vermengen met voldoende tuinturf of het plantgat op te vullen met sparrenbosgrond of een specifieke potgrond voor zuurminnende planten. Door hun specifieke wortelstructuur (weinig of geen haarworteltjes) wortelen tuinazalea’s niet dieper dan 50 cm. Hierdoor kan het gebeuren dat de wortelkluit tijdens aanhoudende droge zomerperiodes af en toe grondig water moet krijgen.
Met de nodige aandacht voor een goede bodemvoorbereiding en een standplaats met voldoende licht, zal deze plant je jarenlang verrassen met zijn uitzonderlijk rijke voorjaarsbloei.
Enkelbloemige en dubbelbloemige azalea’s
Azalea’s worden ingedeeld in categorieën. Zo zijn er enkelbloemige cultivars voor wie het liever wat soberder heeft. Liefhebbers van een opvallendere look kunnen zich zeker vinden bij de rijkelijke dubbelbloemige varianten. Verder wordt er ook een onderscheid gemaakt in kleur. Je vindt de azalea in een eindeloze reeks van schakeringen. Van wit over roze, rood of paars… En er zijn zelfs meerkleurige soorten zoals een fijn roos bloempje met witte rand. Prachtig!
Speciale vormen
En dat is nog niet alles. De knowhow van de Gentse azaleatelers zorgde ook voor een brede waaier aan vormen en groottes. Naast de middelgrote azalea zijn er nog heel wat andere vormen verkrijgbaar: kleine baby-azalea’s, de iets grotere miniazalea, azalea’s op stam, bolronde azalea’s, piramidale azalea en supersize azalea’s… Soorten genoeg! Vraag ernaar bij je verkooppunt.
en verkrijgbaar: kleine baby-azalea’s, de iets grotere miniazalea, azalea’s op stam, bolronde azalea’s, piramidale azalea en supersize azalea’s… Soorten genoeg! Vraag ernaar bij je verkooppunt.