De Oost-Vlaamse sierteeltsector is trots op haar Gentse azalea en heeft daar verschillende redenen voor. De kamerplant is niet alleen hyperlokaal, maar ook lief voor het milieu.
Door de eeuwen heen groeide de van oorsprong Aziatische bloem uit tot een echt Vlaams streekproduct. In 2010 kreeg ze als eerste Europese sierteeltproduct een beschermde geografische aanduiding: enkel azalea’s die aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen en geteeld zijn in Oost-Vlaanderen mogen de naam “Gentse azalea” nog dragen. Die hyperlokale teelt resulteert in een zeer kleine ecologische voetafdruk.
Sterke, gezonde bloem
De laatste jaren komt er ook steeds meer aandacht voor het milieuvriendelijke aspect van de teelt zelf. De meeste niet-milieuvriendelijke stoffen zijn door de wetgever intussen verboden. Telers maken zoveel mogelijk gebruik van natuurlijke vijanden en biologische plantversterkende middelen. Koen, een derdegeneratieteler van Gentse azalea’s uit Lochristi, bevestigt de toegenomen aandacht:
“Vandaag is duurzaamheid een hot topic. Ook in de sierteelt. Telers focussen voor de veredeling en ontwikkeling van nieuwe soorten vooral op een sterk plantje dat makkelijker verzorgd kan worden en zo weinig mogelijk pesticidebestrijding nodig heeft. De milieuvriendelijke teelt is de enige weg vooruit.“
Lang houdbaar
Naast het hyperlokale karakter en de toegenomen aandacht voor milieuvriendelijke stoffen zijn er nog tal van andere aspecten die van de Gentse azalea een plant maken die lief is voor de natuur. Doordat azalea’s koud geteeld worden, verbruiken ze zeer weinig energie. Bovendien zorgt de CO2-opname in dergelijke koude teelt ervoor dat ze CO2-neutraal zijn. Daarnaast groeien ze in een gesloten teeltsysteem wat ervoor zorgt dat al het gebruikte water gerecupereerd kan worden.
Ook voor de consument is er een direct voordeel. De Gentse azalea is namelijk uitzonderlijk lang houdbaar en je kan er maar liefst zes tot acht weken van genieten. Nog goed om weten: ze hebben een luchtzuiverende werking.